Evolusjon

Når fant vi den første oljen på norsk sokkel? En stor interaktiv vegg med tekst, bilder og videoer gir deg en kronologisk oversikt over historien til Aker-selskapene og bransjens fascinerende historie. Du kan også reflektere rundt fremtidens utfordringer og muligheter for bransjen.

Historie

Fra å være et lite mekanisk verksted langs Akerselva i Oslo på midten av 1800-tallet, har Aker Solutions i dag kontorer på alle kontinenter og ansatte fra hele verden. Utforsk vår interaktive vegg med historier, bilder og videoer fra vår fascinerende historie.

 

Nåtid

Hva har skjedd i Aker-selskapene og oljebransjen de siste årene?  Ta en titt på nåtidsveggen vår og bli kjent med de spennende prosjektene vi jobber med, og hvordan vi takler utfordringene som kommer som en følge av fallende oljepriser.

 

 

Fremtid

Vi har en stolt fortid – og en spennende fremtid. Stadig teknologiutvikling og innovasjon har gjort at vi har kommet langt, men vi har bare så vidt begynt. Vil du være med på å skape den neste banebrytende teknologien til olje- og gassbransjen?

 

 

Vannturbin

Kværner leverte sin første turbin i 1873. På den tiden ble vannturbiner brukt til å drive maskiner ved hjelp av vannkraft, og var et sterkt bidrag til industrialiseringen av Norge.

 

 

Artikkel fra 1865

Peter Steenstrup var en av grunnleggerne av Aker Mekaniske Verksted i 1841. Steenstrup hadde ingen formell teknisk utdannelse, men konstruerte allikevel sin første dampmaskin mens han var kadett. I 1856 skrev han en artikkel om dampmaskiner, som vi har utstilt her.

 

Kuletanker for naturgass

Hvorfor har LNG (Liquefied Natural Gas) -skipene gigantiske kuler på dekk? De frakter flytende naturgass som har en temperatur på -160 grader. Kuletank- designet har anerkjennelse verden over, og er et av de dyreste skipene å lage etter cruiseskip.

 

Troll A-plattformen

Visste du at det tok syv dager å slepe Troll A-plattformen ut til feltet? Og at den er 148 meter høyere enn Eiffeltårnet? Plattformen ble kåret til Århundrets ingeniørbragd i 1999.

 

 

Vanninjeksjonspumpe

Kan vann brukes til å få mer ut av et reservoar? I 2008 leverte Aker Solutions verdens største undervannspumper til Statoils vanninjeksjonsprosjekt Tyrihans. Pumpene ligger på havbunnen og injiserer vann tilbake til reservoarene. Dette øker trykket og gjør det mulig å få opp mer olje og gass.

 

Aker H3 borerigg

Aker H3 er en av de største suksess- historiene innenfor flytende plattformer. Da det ble funnet olje i Norge, arbeidet Aker med å utvikle nye, halvt nedsenk­bare boreplattformer. Totalt ble det produsert 37 plattformer, og selv om Aker H3 er 40 år gammel, er de fleste fortsatt i bruk.

 

Aker H-6e borerigg

Aker H-6e er verdens største og mest avanserte borerigg, videreutviklet fra H3-modellen. “E” står for ekstrem fordi den opererer i tøft klima med ekstreme temperaturforhold. Starter du fra havbunnen kan H-6e bore 10000 meter dype brønner, noe som vil si at den kan bore dypere brønner enn det Mount Everest er høyt.

 

Johan Sverdrup

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden 1980-årene, og var et av de største i verden i 2010. Dette er et pågående prosjekt, og produksjonsstart er planlagt i 2019.