Fenomener

Test eksperimenter innen fysikkens lover eller Pythagoras teorem. Få forståelse for hvordan realfagene er viktige og hvordan de kan knyttes til produkter levert av Aker-selskapene. Gjennom seks ulike stasjoner kan du lære mer om teorien bak ingeniørkunst; for eksempel trykk, oppdrift og utveksling.

Trykk

Trykket i et oljefelt kan være både nyttig og farlig. Om et borehull ned til reservoaret stod åpent, ville det fosset ut olje og gass som i en ristet brusflaske. Lær om teknologien vi har utviklet for å kontrollere massive trykkforhold.

 

Oppdrift

Hvordan kan enorme plattformer av stål og betong flyte, til tross for at de veier flere tusen tonn? Ta en titt på vår installasjon om oppdrift, og lær mer om hvordan dette fungerer i praksis.

 

 

Separasjon

Brønnstrømmen fra et reservoar kan inneholde sand, vann, olje og gass. Før vi kan bruke oljen eller gassen, må vi skille disse fire materialene fra hverandre. Denne prosessen foregår i separatorer som er 20 meter lange og veier over 100 tonn.

 

Utveksling

Hvordan kan man løfte og laste kon­struksjoner som veier flere tonn? Mekanikken som brukes er utveksling. Kjenner du forskjell i kraften du bruker mens du heiser deg opp i våre stoler?

 

 

Matematikk

Husker du Pythagoras’ læresetning? Matematikken er basisen til all ingeniørkunst. Ingeniører som jobber i olje- og gassbransjen bruker prinsipper fra matematikken hver eneste dag for å utvikle komplekse plattformer og installasjoner.

 

Elektrisitet

Hvordan kan man sende elektrisitet langs havbunnen? Aker Solutions’ kontrollkabler er 19 cm tykke, kan være over 100 kilometer lange og gir liv til installasjoner og plattformer. Prøv å lage strøm på våre fem elektriske apparater.